Grécko: Líder PASOK Evangelos Venizelos vrátil mandát na zostavenie vlády

12.05.2012 Celý región

Atén 12. mája (TASR) - Grécky líder socialistického hnutia PASOK Evangelos Venizelos dnes vrátil prezidentovi Karolosovi Papuliasovi mandát na zostavenie koaličnej vlády, keďže politické rokovania pod jeho vedením skončili neúspechom.

Minulotýždňové parlamentné voľby vytvorili patovú situáciu a hrozí, že sa budú musieť opakovať. Väčšinovú pozíciu nezískali stúpenci, ani odporcovia medzinárodnej finančnej pomoci spojenej s úspornými opatreniami.

Venizelos bol tretím politikom, ktorý sa pokúšal vytvoriť vládu. Pred ním neuspeli predstavitelia dvoch najsilnejších parlamentných strán - vodca konzervatívnej Novej demokracie Antonis Samaras a šéf Zjednotenej radikálnej ľavice (SYRIZA) Alexis Tsipras, ktorý odmieta reštriktívne opatrenia.

Ostáva ešte posledná šanca, ako sa vyhnúť ďalším voľbám, to by však prezident Papulias musel presvedčiť lídrov strán, aby sa ešte raz pokúsili o dohodu. Rokovania by mali prebehnúť v pondelok, úspech v tomto smere je však veľmi nepravdepodobný.

Bez medzinárodnej pomoci hrozí zadlženému Grécku v priebehu týždňov bankrot a - ako európski lídri teraz otvorene pripúšťajú - možné vylúčenie z eurozóny.

Zdroj: AP, Reuters
 

Vyberte región